Uvoz u Hrvatsku bez carinskih dažbina

Bez autora
Jun 23 2011

Uvoz robe porijeklom iz Crne Gore u Hrvatsku biće oslobođen plaćanja carinskih dadžbina. Uvoz robe iz Hrvatske u Crnu Goru postepeno se liberalizuje do nivoa koji je postignut u pregovorima sa Evropskom unijom za jedan broj proizvoda. Dvije zemlje inicirale su privremenu primjenu dogovorene liberalizacije koja počinje od 1. jula ove godine. Pregovori o liberalizaciji poljoprivrednog sektora u CEFTA region održani su u 2009. godini. Crna Gora je dogovorila punu liberalizaciju sa Albanijom i Moldavijom, dok je sa Hrvatskom dogovorena asimetrična liberalizacija u korist Crne Gore. Privremena primjena sporazuma moguća je jedino sa Hrvatskom, dok pravne regulative Albanije i Moldavije ne podržavaju ovakav vid stupanja na snagu nekog sporazuma. Dogovorena liberalizacija je pravno definisana kroz dodatni protokol i aneks 10 CEFTA 2006 sporazuma. Trenutno se radi na donošenju zakona o potvrđivanju dodatnog protokola uz sporazum o izmjeni i pristupanju centralnoevropskom sporazumu o slobodnoj trgovini.

Uvoz u Hrvatsku bez carinskih dažbinaUvoz robe porijeklom iz Crne Gore u Hrvatsku biće oslobođen plaćanja carinskih dadžbina.

Uvoz robe iz Hrvatske u Crnu Goru postepeno se liberalizuje do nivoa koji je postignut u pregovorima sa Evropskom unijom za jedan broj proizvoda, saopšteno je juče iz Ministarstva ekonomije uz objašnjenje da su dvije zemlje inicirale privremenu primjenu dogovorene liberalizacije koja počinje od 1. jula ove godine.

- Pregovori o liberalizaciji poljoprivrednog sektora u CEFTA region održani su u 2009. godini. Crna Gora je dogovorila punu liberalizaciju sa Albanijom i Moldavijom, dok je sa Hrvatskom dogovorena asimetrična liberalizacija u korist Crne Gore.

Privremena primjena sporazuma moguća je jedino sa Hrvatskom, dok pravne regulative Albanije i Moldavije ne podržavaju ovakav vid stupanja na snagu nekog sporazuma.

- Dogovorena liberalizacija je pravno definisana kroz dodatni protokol i aneks 10 CEFTA 2006 sporazuma. Trenutno se radi na donošenju zakona o potvrđivanju dodatnog protokola uz sporazum o izmjeni i pristupanju centralnoevropskom sporazumu o slobodnoj trgovini - saopšteno je iz Ministarstva.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik